Pomoč

Imate težave in jih neznate rešiti ? Na tej strani boste našli osnovne rešitve težav oz. kratka navodila za delo z našimi strežniki. Navodila so sestavljena na principu vprašanje/odgovor !

Podatki o strežniku  
Poštni strežnik za prihajajočo pošto:   mail.domena.si
Poštni strežnik za odhajajočo posto:   mail.domena.si
DNS strežnik: 212.18.49.129 - ns1.prihodnost.com
212.18.49.142 - ns2.prihodnost.com

Prejemnik ne dobi elektronske pošte, katero mu pošljem ?
V veliki večini primerov pošta ne pride na cilj, ker ste jo poslali na napačen naslov, ker prejemnikov poštni strežnik ni dosegljiv ali je prišlo pri dostavi do kakšne druge napake. Večinoma nato dobite sporočilo zavrnjeno. V zavrnjenem sporočilu piše, zakaj pošta ni bila dostavljena.

Preselili smo domeno na PRIHODNOST.COM, nekaterih sporočil ne dobivam ?
To se zgodi v primeru, da prejšnji ponudnik ni izbrisal DNS zapisov. V takem primeru se sporočila shranjujejo na prejšnjem strežniku.
 
Dobil sem elektronsko pošto in ko sem odgovoril nanjo, prejemnik ni dobil odgovora ?
Zelo pogosto se zgodi, da ima pošiljatelj v svojem poštnem programu napačno nastavljen svoj e-mail naslov (nekaj@prihodnost.com). Ko vam pošiljatelj nato pošlje sporočilo, v sporočilu piše, da ga je poslal nekaj@prihodnost.com. Če na to sporočilo nato poskušate odgovoriti, bo vaš poštni program pošto poskušal poslati na ta naslov, ki seveda ne obstaja in pošta bo zavrnjena.
 
Kupili smo vaš paket spletnega gostovanja, zdaj pa me zanima kako posnamem strani na strežnik ?
Potrebujete program, ki podpira FTP protokol, to so : WS-FTP, CuteFTP, WindowsCommander,... S pomočjo FTP programa se nato prijavite na naslov, ki je kar vaša domena. Prijavite se s svojim uporabniškim imenom in geslom. Strani prenesete na strežnik v mapo PUBLIC_HTML. Datoteka, ki se prva prikaže ob obisku strani, se mora imenovati index.htm
, index.html, default.htm, default.html, index.php, default.php, default.shtm, default.shtml, index.shtm in index.shtml. POZOR: Strežnik teče na Linux operacijskem sistemu in zato razlikuje med velikimi in malimi črkami (torej INDEX.HTML ni isto kot index.html). To lahko povzroča probleme, če imate na neki strani narejeno povezavo npr. na index.html, datoteka pa se v resnici imenuje InDeX.html. V tem primeru morate popraviti ime datoteke ali pa povezavo.
 
Na katerem naslovu najdem svoje strani, potem ko sem jih prenesel na strežnik ?
Datoteke oz. domačo stran najdete na svoji domeni (www.podjetje.si) oz. če DNS zapisi še niso vpisani si lahko ogledate svoje strani na http://hosting.prihodnost.com/~uporabniško_ime

Ali lahko na strežniku izvajam CGI programe ?
Lahko. Datoteke preko FTP protokola prenesete v mapo CGI-BIN, katera se nahaja v mapi PUBLIC_HTML. Mu dodelite pravice za izvajanje, to storite preko nadzorne plošče. Skript je lahko napisan v jeziku perl (perl interpreter se nahaja na /usr/bin/perl).
 
Ali lahko na strežniku uporabljam PHP programe ?
Lahko.

Ali lahko na strežniku uporabljam ASP programe ?
Ne, ker je na strežniku nameščen operacijski sistem Linux. Alternativa je uporabljanje PHP programov.

Ali lahko dostop do svojih strani zaščitim z SSL protokolom ?
Da. Za uporabo SSL potrebujete certifikat. Certifikat je elektronski podpis, ki jamči, da je stran, ki jo je uporabnik obiskal, res tista, ki jo je hotel obiskati. Za izdajo certifikata boste potrebovali od notarja overjeno kopijo vpisa podjetja v sodni register ter potrdilo o registraciji domene in nekaj dodatnega denarja za nakup certifikata.

Kje si lahko dodam elektronski naslov oz. ftp dostop ?
Vse nastavitve si lahko nastavite v nadzorni plošči, ki se nahaja http://setup.prihodnost.com


Kako dodam na spletno stran števec obiskov ?
V nadzorni plošči si ogledate in nastavite željeno obliko števca. Nato vam nadzorna plošča generira tekst, katerega prenesete na vašo spletno stran in pojavil se vam bo števec dostopov.